Elitloppet

By: admin | Date: 28.04.2015 | Categories: Sport

1072362-the-start

Solvallas internationella elitlopp, också bara kallad Elitloppet, är ett av de mest prestigefyllda travtävlingar både i Sverige och hela världen.

Det första Elitloppet kördes 1952, den gick då under namnet Jubileumsloppet och anordnades egentligen för att fira Solvallas 25 år som travbana. Ända sedan dess har Elitloppet alltid avgjorts på den sista söndagen i maj.

Enligt upplägget på loppet bjuder man in 16 hästar varje år, de lottas sedan in i två försökslopp och de fyra bästa hästarna i varje försöka går sedan vidare till finalen. Den som fick den bästa placeringen i försöksloppet får välja startspår inför finalen.

Sedan 1965 har man kört Elitloppet på sprinterdistansen 1609 meter, vilket är desamma som en engelsk mil. Samma år började man även med bilstart. Prissumman i Elitloppet är 3 miljoner kronor.

I sin början var det nästan endast svenska hästar som tävlade i Elitloppet, men under 60-talet började de stora franska hästarna komma in och de utklassade helt enkelt de svenska. Det var sådan dominans att ingen svensk häst vann mellan 1955 och 1971.

Den första amerikanska vinsten i Elitloppet kom 1965, men när man talar om amerikanska vinster är det 1988 då Mack Lobell vann överlägset som alla tänker på först.

Förra årets vinnare var den franska hästen Timoko med Björn Goop som kust, de kom in på tiden 1.09,5 vilket var den bästa vinnartiden någonsin och puttade därför ned den italienska hästen Exploit Caf och kusken Jean-Michel Bazire från förstaplatsen som de hållit ända sedan 2008.

 

I nuläget är det 7 hästar som officiellt är deltagare i Elitloppet 2015, två svenska, två franska, två amerikansk och en norsk. Bäst odds att vinna hela loppet just nu är den norska hästen B.B.S.Sugarlight, en sexårig valack som tränas av Fredrik Solberg. Huruvida detta kommer att hålla sig som fler hästar blir inbjudna är det bara att vänta och se.