Hästekonomi

By: admin | Date: 13.03.2015 | Categories: Hästar, Hästfoder

Hästar är som alla hästälskare vet väldigt roligt att hålla på med och har man ännu inte upptäckt det fantastiska med hästar är detta något man definitivt bör göra. Dock gäller det att vara medveten om att det kostar en del att ha och underhålla en häst, något som vi tänkte titta lite närmare på här nedan.

Vad kostar en häst?

Hur mycket en häst kostar kan givetvis variera väldigt mycket från häst till häst, alltifrån några tusen kronor upp till hundratusentals kronor. Månadskostnaden för att ha en häst kan också variera, men om man i kostnaden inkluderar sådant som stallhyra, försäkring och veterinärskostnader med mera får man nog räkna åtminstone 4 000-5 000 kr i månaden.

Mat

En av de största posterna vad gäller kostnader för en häst är kostnaden för foder. Hur mycket foder en häst behöver beror givetvis på hur stor den är samt hur aktiv den är. Generellt sätt så man kan säga att foderkostnaden för en ”vanlig” häst ligger någonstans mellan 500 kr och 1 000 kr per månad.

Utrustning

Utrustning är så klart också något man behöver om man har häst, som till exempel ridkläder, hjälm, stövlar, sadel och annan utrustning till hästen. Grovt uppskattad får man nog räkna med att betala åtminstone 10 000 kr för en komplett hästutrutsning.