Hästtävlingar

By: admin | Date: 25.09.2013 | Categories: Sport

Inom hästsporten finns en rad olika grenar, som exempelvis trav, galopp, hopp, dressyr och fälttävlan för att nämna några.

Den form av hästsport som troligtvis intresserar flest personer i Sverige är travsporten och av den anledningen att spelet på trav i Sverige är så väldigt omfattande. Till skillnad mot de flesta andra hästsporter så sitter man i trav inte på hästens rygg, utan i en så kallad sulky bakom hästen, vilken dras fram av hästen. Trav körs på en speciell travbana med jord- sand- eller grusbana.

Banan är runt 1 000 m lång och ett lopps längd varierar i Sverige mellan 1 640 m och 3 140 m. Några kända travtävlingar är bland annat Elitloppet på Solvalla samt Prix d’Amerique som körs i Frankrike och räknas som världens största travlopp alla kategorier.

En annan form av hästsport där man tävlar mot varandra i olika lopp är galopp. Här sitter man till skillnad mot i trav på hästens rygg. Ryttarna i galopp kallas jockeys och är ofta ganska kortvuxna damer och herrar, vilket gör att hästen kan springa fortare. En galoppbanas underlag liknar det på en travbana, men kan också bestå av gräs. Längden på en galoppbana varierar, men är oftast runt 1,5 km. Den största galoppbanan i Sverige, Täby galopp, är cirka 1 700 m lång.

Ridsporten är en annan form av hästsport som egentligen är ett samlingsnamn för en rad olika grenar. Den kanske mest kända grenen inom ridsporten är banhoppning, där ryttaren och hästen rider en specifik bana med hinder, som det gäller att klara så snabbt som möjligt utan att riva några hinder eftersom man då får tidstillägg.

Dressyr är en annan gren inom ridsporten där det handlar om att få hästen att utföra ett antal olika moment i ett rörelseprogram. Hela utförandet bedöms sedan av ett antal domare, där den med den högsta poängen vinner.

En gren där både banhoppning och dressyr ingår är fälttävlan, som förutom de två föregående även innehåller ett moment där man rider en längre bana ute i skog och mark. Samtliga dessa tre grenar ingår i det olympiska programmet.

Andra lite mer ovanliga former av hästsport är bland annat voltige, där det handlar om att utföra olika gymnastiska övningar på en hästrygg, westernridning, som är en tävling med olika moment som härstammar från den amerikanska landsbygden samt hästpolo som är en lagsport med klubba och boll som utövas på en hästrygg.