Innan du köper din första häst

By: admin | Date: 20.01.2015 | Categories: Hästar, Hästfoder, Ridning

Har du varit hästtokig så länge du kan minnas? Är det äntligen dags att ta sista steget och bli hästägare? Vänta lite…

Det är ett stort beslut som du tar och beroende på ålder finns det massor med saker att tänka på, inte minst på vilka saker du måste ge upp för att ge hästen ett lyckligt liv.

Studera vilka hästraser som passar dig. En häst som älskar att arbeta hårt och är skapt för att för, passar inte lika bra som en hopphäst eller bara som sällskap. Satsa på en hästras som har de egenskaper och temperament som du söker efter. Då kommer ni bli vänner för livet!

Har du verkligen tiden? Det är här som många nya hästägare faller. Tänk igenom noggrant hur dina veckor och månader ser ut. Börjar du jobba tidigt? Du behöver kliva upp minst en timme tidigare hädanefter för hästen ska utfodras flera gånger om dagen. På morgonen behöver den mat och få gå ut i hagen. Därefter ska man mocka också. Helgerna då? Det blir inte lika många middagar ute eller umgänge med kompisarna. Hästen behöver tid och du måste ha tid att göra längre ritter, det passar så klart bäst på helgen. Även om det finns tid på kvällarna är risken stor att du inte har ork. Och även om du har orken så är det nog mycket tommare på bankkontot efter du har skaffat häst.

En häst ska ha bra foder, som vi talat om tidigare, och foder kostar tusentals kronor om året. Sedan är det allt annat som hästen behöver för att må bra, inte minst en skön sadel och skydd mot väder och vind när den står ute.

Vi vill inte övertala dig att ge upp din dröm. Hästar är fantastiska och berikar livet på ett speciellt sätt. Men det gäller att ställa de hårda frågorna och ge hårda svar. Bara därefter kan du vara redo att skaffa dig en livskamrat och börja bygga upp ett otroligt band som kommer hålla genom hela livet. Vi önskar all lycka till!