När man håller på med hästar är det viktigt med dels bra kläder för egen del, dels bra utrustning för hästen

Hjälm

Ridutrustning

En sak som är viktig att ha när man rider är förstås en hjälm på huvudet. Viktigt när man köper hjälm är att hjälmen är märkt med en så kallad CE-märkning, vilket garanterar att den uppfyller samtliga av de krav som ställs på ridhjälmar inom EU. En annan sak som är viktig vad gäller hjälm är så klart att den ska ha en god passform och varken sitta för hårt eller för löst.

Jacka

En bra jacka eller liknande är också viktigt att ha när man rider. Här är det viktigt att välja en jacka av bra kvalitet som tål alla de påfrestningar som ett aktivt hästliv innebär.

Ridbyxor

När man ska välja ridbyxor är det viktigt att byxorna sitter ganska tajt på benen eftersom byxor med veck kan medföra skav och dylikt. Vad gäller material så gör en högre andel syntet i tyget att byxorna ofta håller längre än om det är ett tyg helt i bomull.

Stövlar

Vad man har på fötterna är så klart också viktigt. Välj gärna en ridstövel som är relativt hög eftersom stövlar gärna sjunker ihop allt eftersom. Utöver det är det också viktigt att sköta om sina stövlar på bästa sätt för att de ska hålla så länge som möjligt.

Hästens utrustning är så klart också av största vikt för att ridningen ska bli så säker och bekväm som möjligt både för häst och ryttare.

Den kanske allra viktigaste delen är sadeln, som ska vara utformad på ett sådant sätt att trycket fördelas jämnt över hästens rygg. Beroende lite på vilken typ av ridaktivitet man ska ägna sig åt finns det olika typer av sadlar. Den vanligaste typen av sadel är en så kallad allround-sadel som fungerar i de flesta lägen. Har man tänkt att man helt och hållet ska inrikta sig på hopp eller dressyr finns det speciellt utformade sadlar för bägge de här grenarna.

En annan sak som kan vara bra att ha till sin häst är benskydd för att inte hästen ska skadas i onödan. Benskydd finns i lite olika varianter och för olika ändamål, som exempelvis senskydd, teknikskydd och transportskydd.

Annan utrustning som man också oftast behöver till sin häst är bett av olika slag, tyglar, ryktsaker samt täcken.