Rätt kost för hästen

By: admin | Date: 26.11.2015 | Categories: Hästar, Hästfoder

shutterstock_187445609

Precis som vi människor behöver näringsrik och nyttig mat för att må bra, behöver även hästen äta rätt. I vilt tillstånd äter hästar såklart bara gräs, något de kan smälta med hjälp av mikroorganismer i blind- och tjocktarmen.

Dessa mikroorganismer hjälper hästen att bryta ner de kraftiga växtfibrerna. Förutom gräs och hö brukar våra domesticerade hästar dessutom äta kraftfoder, men att välja rätt är inte alltid det lättaste. Det finns en del kraftfoder som innehåller stora mängder stärkelse. Denna stärkelse kan nå hästens grovtarm och där orsaka en försurning av hela tarmmiljön. Det är viktigt att hästen inte får i sig för mycket stärkelse, en rekommendation på 1,5 g per kilo (hästens vikt) och per måltid är en vanlig riktlinje.

För att hästen ska må bra behöver en bra och balanserad kost alltid utformas mot bakgrund av vilken träning eller motion den brukar få. Vilken ras du har spelar också in. När hästen tränas intensivt behöver den även få kompensation i form av fodret. Enkelt uttryckt innebär det att hästar som gör av med mycket energi även behöver få i sig mer energi. Hos Grovfoderborsen.se kan du läsa mer om kosten och energiförbrukningen. Det är även hos Grovfoderborsen vi hämtat vår information.

Rätt foder för bättre hälsa

För att din häst ska kunna må så bra som möjligt är kosten väldigt viktig. Beroende på din hästs storlek, ras och motion varierar kosten en del. Hästar behöver bra foder men även hö. Hö, hösilage och ensilage skiljer sig åt. Hö av god kvalitet är torrt utan att vara dammigt eller sandigt. Vanligtvis är hösilage torrare än ensilage. När man tillverkar ensilage behöver man konservera själva grovfodret. Detta gör man genom en så kallad ensileringsprocess. Under ensileringsprocessen börjar bakterier som producerar mjölksyra bryter ner kolhydrater. Eftersom mjölksyra försurar sänks själva pH-värdet i maten. Hela tanken bakom ensileringsprocessen är att pH-värdet ska bli tillräckligt lågt för att mikroorganismernas aktiviteter ska stanna helt.