Skaffa stallkatt

By: admin | Date: 20.11.2014 | Categories: Hästar

Stallkatter har förmodligen funnits lika länge som människan har haft stall och de är ett naturligt inslag i den miljön. Stallkatten fungerar både som sällskap och som musjägare och är ett bättre alternativ än att lägga ut gift i stallet.

katt och snäll häst

För att katten ska ha det bra är det viktigt att tänka på en del saker och bland annat Agria har skrivit om det.

Att tänka på när du skaffar katt

Det allra smidigaste är om du väljer en katt som är uppvuxen i stallmiljö för då behöver du inte tänka på att vänja den vid det. Det allra bästa är om du tar två katter för att de inte ska behöva känna sig ensamma. De svenska vintrarna gör också att du inte kan välja vilka kattraser som helst, även om de flesta anpassar sig efter kylan och får tjockare päls. Förslag på kattraser som är som gjorda för det svenska klimatet är Norsk skogskatt och den amerikanska rasen Maine Coon. De kostar ganska mycket, men en stallkatt har ett lika stort värde som en innekatt. Maine Coon räknas dessutom som en specialist på att fånga möss och råttor.

Kattens egen vrå

Alla katter, och i synnerhet stallkatter, är självständiga, men det betyder inte att den klarar sig lika bra på egen hand. Även om katten kommer att äta mycket möss behöver den även ha färsk mat och vatten från dig. Se till att den har ett eget litet krypin i en sadelkammare eller något annat uppvärmt ställe. Hos Supercat.se hittar du matskålar, sovplats och allt annat din katt kan tänkas behöva.

Kastrera och försäkra

Det är viktigt att kastrera eller sterilisera sina katter för att det inte ska födas oönskade kattungar. Du bör även vaccinera dem mot kattpest och influensa varje år. En stallkatt är lika mycket värd oavsett om det är en raskatt och det kostar lika mycket om den skulle bli sjuk. Se därför till att försäkra den både för att slippa alltför dyra veterinärkostnader och för att visa att du sätter värde på dess liv.