Travsport i Sverige

By: admin | Date: 22.03.2018 | Categories: Sport, Tips

Sverige är ett av de största länderna i världen när det gäller just travsport. Detta är ett intresse som svenskarna delar med huvudsakligen Frankrike och USA, men även ett antal andra länder har stora travsportscener.

Travsporten är något som kom till Sverige på 1800-talet. Detta var en våg av popularitet som dock spred sig till många andra länder i Europa och utanför. Sulkyn introducerades i början på 1800-talet och förändrades väldigt som tiden gick. Den första sulkyn vägde omkring 56 kilo, mer än dubbelt vad en sulky väger idag.

Sveriges första travbana var Järgerso, som invigdes redan 1907. Medan det tog 20 år innan vi fick vår andra bana började de därefter öka mer regelbundet. Idag har vi 33 travbanor, med det senaste tillskottet Tingsrydtravet som invigdes 2003. Det klart mest produktiva året för travbanor i Sverige var 1955 då hela fem nya banor skapades. Jägersro, belägen i Malmö, är vår sydligaste travbana och Bodentravet i Boden är den nordligaste.

Svenskarnas förkärlek för travsport syns tydligt bara på det faktum att det hålls lopp någonstans varje dag om åren utom julafton. Även det stora intresset för V75 vittnar om hur stor del detta kan vara i somligas liv.

Det största travloppet som körs i Sverige är det berömda Elitloppet på Solvalla. Detta körs alltid den sista söndagen i maj varje år och har varit en del av travvärlden sedan 1952. Detta är dock inte bara ett viktigt lopp för svensk travsport, utan även ett av världens mest prestigefyllda lopp. Elitloppet klassas som ett Grupp 1-lopp,vilket betyder att det är ligger i den högsta internationella klassen av lopp.

16 hästar bjuds in för att delta och tävla om äran. Sverige håller flest Elitloppvinster genom tiderna med 24 stycken, med Frankrike hack i häl med 22. Därefter är det ett stort kliv nedåt till Italiens 8 vinster, Tyskland på 5, USA med 4, Norge med 2 och slutligen Kanada med 1 vinst.