Välj rätt hästfoder

By: admin | Date: 15.11.2014 | Categories: Hästar

Hästens behov är det som avgör vilket foder du ska ge din häst. Det finns många olika sorters foder på marknaden och det är viktigt att skaffa sig kunskaper om vilka funktioner de olika fodren fyller.

Hästfoder

En häst bör enligt Agria utfodras ofta och i små portioner. Hästen är en grovfoderomvandlare vilket innebär att den måste ha sitt foder regelbundet annars kan den få problem både med mage och temperament. Dessutom kan den få problem med vikten. Fodret ska också anpassas till hästens vikt och ålder.

Hästens foder delas in i grovfoder, kraftfoder, vitaminer, mineraler och saftfoder. Grovfodret är hästens grundfoder. Det är viktigt att det fodret håller en hög kvalitet. Näringsvärdet i hö minskar under senvintern vilket innebär att du måste komplettera fodret med andra fodermedel. Om du letar efter en grovfoderleverantör kan du vända dig till Grovfodersbörsen. Grovfoderbörsens expertis är att bedöma vilken föda som passar till din häst. Genom dem får du högklassigt grovfoder till hästar runt om i landet. Hos dem kan du beställa foder som är klassat efter näringsinnehåll anpassat till just din häst

Nedan följer några av Agrias riktlinjer hur man bör utfodra sin häst:

  • Hästen ska utfodras senast en timme innan den ska ut och utföra arbete. Sedan ska den ha hunnit återhämta sig efter arbetspasset innan den får foder igen, ungefär 30 minuter.
  • Hästen ska ha hö före kraftfodret. Om hästen är jättehungrig kommer den att slänga i sig maten vilket gör att den inte tuggar ordentligt och då kan den få foderstrupsförstoppning.
  • Ta bort gammal mat ur krubban innan du fyller på mer. Fodra aldrig mer än hästen äter.
  • Foderstaten ska alltid vara tillgänglig och uppdaterad. Alla bör veta hur de ska utfodra din häst. Är hästen inne i en viloperiod kan man reducera kraftfodergivan till det halva. Risken finns annars att hästen drabbas av korsförlamning.
  • Håll koll på olika tecken som innebär att du måste ändra på fodret. Exempelvis om hästen är för smal, för tjock eller trött och hängig.
  • Fodra gärna hästen 4-5 gånger per dag. Inte mindre än tre.